Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Markus Dahlberg/SVT

Polisens nya rutin för skadade elbilar: Håll avstånd på hundra meter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska hålla hundra meter avstånd från skadade elbilar, enligt nya rikstäckande rutiner. Polisen menar att bilarna ska betraktas som strömförande till dess att motsatsen säkerställts.

Om det inte handlar om livräddning kommer poliser att hålla ett avstånd på hundra meter till skadade elbilar. Tas de i beslag väntar karantän i upp till flera veckor.

– Jag är jättenöjd. Vi har rutiner för nästan allt men har inte haft det på det här området. Nu har vi det, säger Roj Darwich, som är huvudskyddsombud för polisen i Gävleborg.

Spänningen i en elbil kan uppgå till 900 volt och en stöt med den styrkan är dödlig, står det i polisens nya rutin för hantering av elfordon.

MSB-experten kritisk

Lars Hoffman är elingenjör och anlitas som sakkunnig av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han menar att polisen missuppfattat farorna med elbilar.

– Elfordon vill jag påstå är säkrare än fossilt drivna fordon, säger han.

Kommer fortsätta rädda liv

Skyddsombudet Roj Darwich, som också jobbar som utredare, försäkrar att poliser kommer att rädda liv om det krävs. I mindre kritiska fall kommer poliser att avvakta på ett säkert avstånd innan exempelvis räddningstjänsten

Men att inte få röra en beslagtagen elbil som ska stå i karantän, fördröjer inte det utredningar?

– Jag har svårt att se att det kommer att bli ett problem. Pratar vi grövre brott och beslagtagna fordon så har vi oftast tid att ställa dem i karantän, säger Roj Darwich.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.