Den politiker i Gävleborg som tidigare misstänktes för grov våldtäkt är inte längre misstänkt för brottet, uppger åklagaren Christina Hildebrand. Foto: SVT

Politiker i Gävleborg friad från misstankar om grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den politiker i Gävleborg som tidigare misstänktes för grov våldtäkt är inte längre misstänkt för brottet, uppger åklagaren till SVT Gävleborg.

– Han är inte länge brottsmisstänkt, säger Christina Hildebrand, åklagare.

Enligt åklagaren syns inte politikern på den film som polis och åklagare har på den misstänkta gruppvåldtäkten och det är en av anledningarna till att politikern avskrivs från utredningen.

Varför blev politikern misstänkt från början?

– Det är två omständigheter som gjorde att han blev misstänkt, dels var det en kontakt han haft med målsäganden. Sedan fick vi in ett tips på att han skulle ha varit med. Då gjorde vi en ansiktsjämförelse och kom då sedan fram till att det inte är han på filmen. Det är en person som är väldigt lik honom som är med på filmen. Han förekommer i umgänget runt en av de häktade, säger Christina Hildebrand.

Den misstänkta våldtäkten ska ha skett i en ort i Hälsingland i maj förra året. Det är genom en film som polis och åklagare har kunnat identifiera ett antal misstänkta.

Politikern lättad efter beskedet

När SVT Gävleborg når den friade politikern, har han själv inte fått höra något från rättsväsendet, men blir lättad av uppgifterna:

– Jag är fantastiskt glad att det här är över nu. Det har varit en otroligt jobbig situation både för min familj och politiska vänner att behöva leva med en sån stämpel på sig.

Han är väldigt kritisk till ryktesspridningen om honom på internet och medias hantering.

– Även om man som politiker måste tåla en hel del, så finns det gränser. Annars kommer vi inte att ha politiker i framtiden. Jag är också en människa.

Kommer du att resa dig igen politiskt?

– Det vet jag inte, resan är kvar. Man ska vinna tillbaka förtroendet hos en massa människor. 

Partiets officiella talesperson blir också överrraskad av beskedet om frikännandet av partikamraten.

– Jag och partiet måste sätta oss ned och titta på det här. Jag vill inte uttala mig än, eftersom det är en sån märklig historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.