Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Olsson (S), ordförande i utbildningsnämnden, tar anklagelserna mot skolan på stort allvar. Foto: Arvid Jansson/SVT

Anklagelserna mot skolan: ”Fruktansvärt om det stämmer” – tillsätter utredning

Publicerad

Gävle kommun har nu startat en utredning av den skola där flera före detta anställda vittnar om kränkande behandling av barn med intellektuella funktionsnedsättningar.

– Det är uppgifter som vi tar på största allvar och som vi också känner att vi måste agera utifrån, säger Daniel Olsson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

För att genomföra utredningen har kommunen tagit hjälp av en extern konsult.

Straffade barnen i Gävle

Klar i slutet på januari

– Vårt uppdrag till utredaren är att den ska jobba så skyndsamt som bara möjligt. Det betyder att vi under senare delen av januari kommer att få ta del av utredningen.

Anklagelser om en så kallad straffbänk, undanhållen mat och elever som plågats med kyla har riktats mot skolan.

– Om den typen av uppgifter stämmer så är det fruktansvärt och ingenting som har någon plats på någon skola någonstans, någon gång. Det är i sådana fall något väldigt allvarligt.

Fotnot: Bilderna i inslaget visar inte skolan i fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffade barnen i Gävle

Mer i ämnet