Här filmar tonåringen sig själv med vapen inne på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Foto: Polisens förundersökning

Poserade med pistol på skolan i Hudiksvall – döms tillsammans med sju andra åtalade

Uppdaterad
Publicerad

Den tonåring som filmade sig själv med en fungerande pistol inne på Bromangymnasiets toalett, har nu dömts för grovt vapenbrott. Flera andra åtalade döms också för narkotikabrott i samma mål.

Killen i övre tonåren filmade när han poserade med vapnet framför spegeln på skoltoaletten, och tryckte ut hylsor i handfatet. Han sköt också med vapnet i ett skogsområde i Hudiksvall. På torsdagen kom domen mot honom och ytterligare sju åtalade, som enligt åklagaren umgåtts i samma krets.

Tonåringen döms till sluten ungdomsvård för grovt vapenbrott samt tre fall av narkotikabrott. Som vuxen hade han enligt tingsrätten kunnat få fängelse i 2 år och 9 månader – men slipper fängelse eftersom han var under 18 år när brottet begicks.

De andra personerna, från ungefär samma ålder och upp till övre 60-årsåldern, döms för narkotikarelaterade brott till fängelse eller villkorlig dom – det längsta straffet är 3 år och 3 månader. Den nionde och yngsta åtalade frikänns.

Se videon där tonåringen poserar med pistolen inne på skoltoaletten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här filmar tonåringen sig själv med vapen inne på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.