Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tonåringen avlossa vapnet – som också kan kopplas till flera andra uppmärksammade fall. Foto: SVT, Polisen, Gabriel Rådström/Nerikes Allehanda

Kartläggning: Bromanpistolen kopplas till flera uppmärksammade skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg berättade i går torsdag om en tonåring som filmade sig själv med ett vapen på en toalett på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Nu kan vi avslöja att samma vapen dyker upp i flera skjutningar – senast i en skottlossning i Sätra i Gävle. SVT har kartlagt vapnet och dess väg i kriminella kretsar.

Tonåringen som poserade med en pistol på Bromangymnasiets toalett har avlossat vapnet på flera platser i Hudiksvall. På en av filmerna i hans telefon står han tillsammans med flera unga personer i en skog i Björkbergsområdet en junikväll i år.

Han filmar först sitt eget ansikte innan han vänder mobilen mot det vapen han håller framför sig och avlossar skott upp mot trädtopparna. Flera av personerna som är med honom ser också ut att filma när han skjuter.

Två okända skjutningar

Detta är ett av flera olika klipp från tonåringens mobil. Men det är inte förrän tonåringen grips, och polisen går igenom hans telefon, som de förstår att det är han som har skjutit i skogen vid Björkberg. Boende i området har då vid två tillfällen larmat om att de hört skott.

När polisen söker i skogen hittar de både narkotika, tomhylsor och oanvända patroner med tonåringens dna på. Han åtalas nu för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han ska även ha varit en del i den omfattande narkotikahandel som kopplas till en dödskjutning i Söderhamn.

Skottlossningarna vid Björkberg har hittills inte uppmärksammats men båda två finns på polisens lista över de totalt 12 skjutningar som inträffat i Gävleborg i år.

Vapnet kan kopplas till fler skjutningar

Kammaråklagare Christer Sammens berättar för SVT Gävleborg att patronhylsorna som hittades i skogen kan kopplas till en specifik pistol, som i sin tur kopplas till flera andra skjutningar i kriminella miljöer.

– Det här vapnet har förekommit i en skjutning i Örebro och vid ett senare tillfälle i en skjutning i Gävle i augusti, säger han.

Både skjutningen i västra Örebro och skjutningen i Sätra i Gävle har skett i kriminella miljöer, och på båda brottsplatserna hittas patronhylsor som kan kopplas till det specifika vapnet.

Har ni någon teori om hur vapnet har färdats?

– Nej, inte exakt. Men det tyder väl ändå på att det är kriminella kretsar som vapnet har vandrat runt i.

Se klippet när tonåringen avlossar vapnet i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.