Foto: Post- och telestyrelsen/SVT

”Sabotage – ett hot att ta hänsyn till”

Uppdaterad
Publicerad

En synlig och lättillgänglig fiberkabel kapades med flit under natten mot måndagen i Bergvik utanför Söderhamn. SVT ringde Post- och telestyrelsen för att få reda på vilken typ av kablar som syns och varför de gör det.

Myndigheten svarade att fiberkablar allra helst ska döljas genom att byggas in i infrastruktur eller under marken till exempel. Men det är inte alltid möjligt och då ska fiberkablar som påverkar flest personers uppkoppling prioriteras, och därmed skyddas.

– Ju fler människor som är beroende av en fiber eller en anläggning desto högre krav ställer reglerna på driftsäkerhetsarbetet, säger Anna Montelius, på Post- och telestyrelsens nätsäkerhetsavdelning.

Klipps ofta itu vid grävarbeten

Några ökade siffror för sabotage av fiberkablar kan dock Post- och telestyrelsen inte se. De allra flesta gånger som en fiberkabel klipps itu är det på grund av gräv- och anläggningsarbete, även om sabotage förekommer.

Hör Anna Montelius berätta om arbetet mot sabotage i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer