Med hjälp av kameror i skogen är det lättare för länsstyrelserna att sköta den årliga rovdjursinventeringen. Foto: Länsstyrelsen Västmanland/SVT Gävleborg

Privata åtelkameror godkända efter lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2018 förändrades kameralagen så att det inte längre krävs tillstånd för att sätta upp så kallade åtel- eller viltkameror. Alla kameror som redan finns i skogarna, och alla nya som kan sättas upp, kan vara till stor hjälp för länsstyrelsen, som nu efterfrågar privatpersoners filmer.

Det var alltså en lagförändring som gjorde att länsstyrelsen i Gävleborg gick ut med ett önskemål om att få in filmer på rovdjur.

Uppmuntrar fler viltkameror

Hans Nordin som är inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Gävleborg vill gärna få in material från befintliga kameror och uppmanar även naturintresserade och skogsägare att sätta upp nya kameror vid platser där man vet att lo, varg eller järv brukar röra sig. 

– Det är en stor möjlighet för oss och jag hoppas att de som har kameror ser den möjligheten också. Att aktivt delta i inventeringen, säger Hans Nordin.

Strumpa lockar lodjur

I ett faktablad beskriver länsstyrelsen hur man kan göra för att bygga upp en kamerastation. En otvättad strumpa på en EU-pall kan till exempel locka till sig lodjur. Vargarna är lite mer försiktiga av sig. Där föreslås en vanlig pinne med doftmedel på.

Se klippet på lodjursfamiljer ovan, tagna av länsstyrelsens viltkameror.

Fler viltkameror

  • Det finns ettt viltkameraprojekt som heter Scandcam, med många aktiva kameror, framförallt i Norge.
  • Projektet är delvis finansierat av svenska Naturvårdsverket.
  • På den här sidan går det att se fler bilder på djur, fångade av kameror inom Scandcam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.