Foto: TT

Skickade provsvar till fel personer – omfattning oklar

Uppdaterad
Publicerad

Flera provsvar och remissbekräftelser från Region Gävleborg har skickats till fel personer. – Det här är väldigt olyckligt och allvarsamt, säger Reidunn Wettermark, tillförordnad divisionschef Division Operation och Diagnostik, Region Gävleborg.

Det är företaget Idata som sköter Region Gävleborgs patientutskick. Och nu har man upptäckt att patienter har fått andra patienters provsvar och remissbekräftelser. Hur många brev som skickats till fel personer är ännu oklart.

– Sekretessen är grundstommen inom sjukvården, så det här är allvarligt. Vi kommer att skicka ut nya brev till rätt personer och helt enkelt be om ursäkt för det här till alla inblandande, säger Reidunn Wettermark, tillförordnad divisionschef Division Operation och Diagnostik, Region Gävleborg till SVT Nyheter Gävleborg.

Oklart vad som gått fel

Just nu undersöker Region Gävleborg vad det är som gått fel.

– Sen behöver vi ju diskutera hur det här kunde hända och det gällande avtalet med företaget.

Finns det någon rutin som gör att ni på Region Gävleborg kan kontrollera företagets utskick?

– Nej, det måste vi titta på nu.

Kan det vara aktuellt att säga upp avtalet?

– Det kan jag inte svara på, då avtalet med företaget Idata är ett rikstäckande avtal via Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. säger Reidunn Wettermark.

Problem också i andra landsting

Idata sköter utskick av den här karaktären över hela Sverige och Felutskick har nyligen också drabbat patienter och landsting i andra delar av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.