Minst ett hundratal fakturor har adresserats fel, vilket röjt känsliga personuppgifter. Foto: TT/SVT

Hundratals fakturor hamnade fel – röjde sekretess

Uppdaterad
Publicerad

En stor mängd sekretessbelagda patientuppgifter har röjts, efter att Landstinget Blekinges leverantör skickat hundratals patientfakturor till fel adress.

Ett flertal patienter hörde av sig till Landstinget Blekinge under måndagen, då de förutom sin egen faktura fått någon annans patients faktura i samma utskick.

Landstinget uppskattar att ett hundratals fakturor har hamnat fel, där sekretessbelagd information så som personuppgifter och vilken verksamhet patienten fått vård inom finns med.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Otroligt beklagligt. Vi har varit i kontakt med leverantören som har tagit på sig misstaget, de ska nu se över sina rutiner, säger Joakim Kristensson som är tillförordnad chef för Landstingsservice.

LÄS MER: Alliansen kräver skadestånd för drabbade patienter

”Det är mycket allvarligt”

Det kan röra sig om fler än de i nuläget drygt 100 konstaterande felutskicken.

– Totalt tusen fakturor skickades ut och vissa av fakturorna har hamnat i fel kuvert tillsammans med en annan faktura, därför är det maximalt 500 fakturor som rent teoretiskt kan ha hamnat fel, säger Joakim Kristensson.

Patienterna som har hört av sig till landstinget har varit bekymrade.

– Det är mycket allvarligt och vi vill gå till botten med vad som gått fel och vi ska göra vad vi kan för att detta inte ska drabba våra patienter igen, säger Joakim Kristensson.

LÄS MER: Härvan växer – felaktiga utskick i flera landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.