Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningsledare Kenneth Eriksson summerar insatsen vid Tallåsen. Foto: Lari Honkanen/SVT/privat

Räddningsledare om branden i Tallåsen: ”Insatsen har gått jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande räddningsinsatsen norr om Tallåsen i Ljusdals kommun, kunde avblåsas under söndagsmorgonen. Kort därefter larmades dock räddningstjänsten tillbaka då det brann på nytt.

– Betydelsen av frivilliga har varit enorm, säger räddningsledare Kenneth Eriksson.

Den stora skogsbranden började på flera håll i onsdags och kunde till en början lämnas över till markägarna redan under söndagsmorgonen. Vid 14-tiden larmades räddningstjänsten tillbaka, då branden blossat upp på nytt.

Under de dygn branden har rasat sedan i onsdags har det varit en omfattande räddningsinsats med personal från över tio olika räddningstjänster och fyra helikoptrar som mest.

– På morgonen avslutade vi insatsen tillsammans med markägare och representanter för försäkringsbolag, säger Kenneth Eriksson.

Markägarna kommer att övervaka det branddrabbade området med tio man åtminstone fram till på onsdag. Det torra vädret fortsätter, så markbränder kan när som helst bryta ut i området.

Se en sammanfattning av räddningsinsatsen i Tallåsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.