Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandmännen vid branden norr om Tallåsen har under natten till fredag kunnat vara offensiva. Foto: Lari Honkanen/SVT

Räddningstjänsten om branden norr om Ljusdal: ”Begränsningslinjerna håller”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i onsdags har det brunnit längs med järnvägen norr om Tallåsen i Ljusdals kommun. På torsdagskvällen var branden omkring två kilometer lång, och enligt räddningstjänsten väntas släckningsarbetet pågå under flera dagar. På fredagsmorgonen rapporteras om att natten varit lugn.

Det har brunnit längs med järnvägen sedan onsdag eftermiddag, men räddningstjänsten har ännu inte fått bukt med bränderna, som tros ha startas genom att gnistor från förbipasserande tåg som bromsar har satt fyr på den snustorra växtligheten.

10 brandstationer, omkring 50 brandmän från Hälsingland och Gästrikland, arbetade under torsdagen med att släcka skogsbranden, som strax efter kl 17 på torsdagen var omkring 2 kilometer lång längs järnvägsspåret.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Lugn natt mot fredag

Under fredagsmorgonen är räddningsledning och stab ute vid brandplatsen för att uppdatera sig på läget. Men natten ska ha varit lugn och begränsningslinjerna håller. På vissa ställen ska brandpersonal kunnat gå in i brandområdet.

Fyra av MSB:s totalt tolv helikoptrar hjälper till med att vattenbomba branden. Det är den enda branden i landet just nu där MSB hjälper till, uppger myndighetens presstjänst på torsdagskvällen.

Räddningsledaren Hans Nornholm. Foto: Arvid Jansson/SVT

”Hot spots” mitt i brandområdet är det stora problemet för räddningstjänsten i nuläget.

– På en skala 1 till 10 har den här branden en 9 som svårighetsgrad, säger räddningsledaren Hans Nornholm.

Det är framförallt att det är så torrt i marken, tillsammans med vinden, som ställer till det för släckningsarbetet.

Hör Hans Nornholm berätta om svårigheterna i släckningsarbetet i videon ovan.

Kommunen i beredskapsläge

Ljusdal kommun stöttar räddningstjänsten på olika sätt och har gått upp i beredskapsläge.

– Vi hjälper bland annat till med att se till att de brandmän som jobbar får mat från vårt storkök, berättar avgående kommunchefen Nicklas Bremefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet