Räddningstjänsten slutar använda släckskummet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Hudiksvall tar nu bort det släckskum som användes vid branden i Hamre i början av året. Skummet har runnit ner i de närboendes brunnar och gjort dricksvattnet förorenat.

– Det har varit så mycket skriverier kring det här så vi tycker att det är bättre att ta bort släckskummet under tiden så vi får utreda om det har ställt till några problem, säger Lennart Juhlin.

Brandbilen som användes vid branden utanför Hudiksvall i början av januari är utrustad med två typer av släckskum, kallade A- och B-skum. A-skummet används vid normala bränder medan B-skummet är till för bränder med kemikalier och har en flera gånger längre nedbrytningstid om det hamnar i naturen.

Tas bort i väntan på utredning

Branden i Hamre innehöll inga kemikalier men mitt under släckningsarbetet tog A-skummet slut och beslutet togs att använda B-skummet för att kunna fortsätta brandbekämpningen. Eftersom dricksvattnet i de närboendes brunnar har blivit förorenat väljer räddningstjänsten tar nu bort B-skummet ur bilen i väntan på en extern utredning av brandinsatsen i Hamre.

Det giftiga brandskummet

– Vi har beställt en utredning på vårt arbetssätt i den här branden eftersom den blev lite unik. Vi vill att någon utomstående hjälper oss för att se om vi har använt rätt teknik, rätta metoder och rätta medel vid det här brandtillbudet, säger Lennart Juhlin, räddningschef vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Används mycket i Sverige

Lennart Juhlin säger att utredningen i första hand handlar om att reda ut hur räddningsstyrkan arbetade och om man hade kunnat släcka branden på ett annat sätt och inte om skummet är farligt för miljö och människa eftersom tillverkaren hävdar att skummet, som är väl använt i Sverige, är biologiskt nedbrytbart.

Kommunens miljökontor har låtit analysera vattenprover som togs från de närboendes brunnar någon vecka efter branden för att se om de innehåller PAH, ett cancerogent ämne som bildas i samband med förbränning. Resultaten visar att inga brunnar innehåller detta ämne.

Tidigt togs också ett prov från den närmsta grannens vattenkran där det tydligt kom ut skum men det har man inte valt att analysera förrän nu.

– Det är ändå inget som hade förändrat vår bedömning eftersom vi visste att vattnet var påverkat av skummet, säger Margareta Eiserman, förvaltningschef vid miljökontoret.

Erbjuder fullständiga vattenprover

Nu analyseras dock provet för att se vad släckskummet innehåller och vad släckvattnet har fört med sig ner i brunnarna för att längre fram kunna ha som referens. Kommunen har nu erbjudit alla boende i Hamre ett varsitt fullständigt vattenprov när all brandlukt har försvunnit från vattnet.

Räddningstjänsten blir nu sämre utrustad under utredningstiden när B-skummet är borttaget och kommer att få det svårare att släcka en brand med kemikalier.

– Vi har ju i princip tagit bort ett verktyg ur vår verktygslåda så ja, vi har något sämre läge vid de tillfällena, säger Lennart Juhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det giftiga brandskummet

Mer i ämnet