Hör åklagare och advokat uttala sig om mannen som utförde mordförsöket Foto: Cecilia Eriksson Granér / SVT

Rättegång inledd mot mannen som angav sig själv för mordförsök

Publicerad

Idag inleddes rättegången mot den 46-årige mannen som står åtalad för försök till mord på en annan man utanför Hälsinglands museum i Hudiksvall i somras. Den åtalade anmälde sig själv till polisen samma natt och fortsätter att erkänna till brottet.
– Jag hade ett raseriutbrott, en drogutlöst snedtändning, säger han.

Offret har fortfarande allvarliga skallskador och behöver vård dygnet runt.

– Han kommer antagligen aldrig att återhämta sig. Det här är ett allvarligt brott och vi yrkar på ett mångårigt straff, säger åklagare Christer Sammens.

Även försvarsadvokaten Jan Nyman säger att ett flerårigt straff väntar.

– Sju till nio år är praxis i såna här fall som jag läst om. Min klient har även gått med på skadeståndet på 150 000 kronor.

Träffades på tåget

De två männen stiftade bekantskap på tågstationen i Gävle och åkte tillsammans till Hudiksvall. Den åtalade var narkotikapåverkad redan tidigare samma dag och händelseförloppet under kvällen är därför enligt honom inkomplett.

– Jag hade tagit droger i Sandviken, Gävle och Hudiksvall, säger den åtalade.

Slog mannen med betongblock

Under rättegången spelades en videorekonstruktion upp av händelsen som utspelade sig den 25 juni. Den åtalade visade i videon hur han plockade upp en sten som vägde fem kilo och slog den andre mannen i ansiktet ett flertal gånger. Mannen låg vid det tillfället och sov på ett gallergolv på baksidan av Hälsinglands museum i centrala Hudiksvall.

Den åtalade säger att han slog mannen åtta till nio gånger i huvudet med stenen och att han sen fortsatte med att slå honom ungefär lika många gånger med ett betongblock som utredningen har fastställt vägde elva kilo.

– Jag snedtände på drogerna, jag tog för mycket och hade nog kunnat slå ihjäl vem som helst som jag stött på där och då, säger han.

Den 24 oktober är det dags för slutpläderingar i Hudiksvalls tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer