Rättegång inledd mot NMR-ledare: Nekar till brott Foto: SVT

Rättegång mot NMR-ledare – nekar till brott

Publicerad

På måndagsmorgonen hölls rättegången mot Nordiska motståndsrörelsens högt uppsatte ledare för regionen nedre Norrland. Åtalspunkten gällde brott mot ordningslagen efter en misstänkt demonstration utan tillstånd, något som är straffbart med böter. Den 39-årige mannen nekade till brott.

Det var den 25 november i fjol som den åtalade mannen tillsammans med 8-11 andra medlemmar träffades på två platser i centrala Hudiksvall för att dela ut flygblad. De var iförda enhetliga kläder och hade med sig fanor.

– Jag nekar till brott. Jag ser oss som organiserade, men vi agerade som individer så vi sökte inte tillstånd. Just för att inte vara i en enda klunga spred vi ut oss på två platser. Vi har inte haft något offentligt sammanträde. Vi vill opinionsbilda, inte störa, säger 39-åringen.

”Den var organiserad”

Kammaråklagare Joakim Johansson lyfter upp att det definitivt rört sig om en allmän sammankomst som kräver tillstånd.

– Det är uppenbart att det är en allmän sammankomst. Den åtalade erkänner att han dragit igång aktionen, den är organiserad. De har enhetliga kläder och fanor med sig. Nordfront skriver om händelsen som offentlig flygbladsutdelning och om deltagarna som aktivister. De träffades för utvärdering efteråt, säger Joakim Johansson.

Dom meddelas den andra oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer