Åklagare Peter Helsing och advokat Jan Nyman, som företräder en av de åtalade bröderna, vid rättegången i Hudksvalls tingsrätt om olaga frihetsberövande. Foto: SVT/Ulf Borin

Rättegång mot åtalad familj har inletts

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen inleddes rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot den familj som åtalats för olaga frihetsberövande sedan de försökt för bort en 17-årig dotter som levde i skyddat boende i Söderhamn.

För att kunna genomföra rättegången så har tingsrätten engagerat två stycken tolkar, som arbetar simultant. Det är trångt i den relativt lilla rättsalen, med så många åtalade och deras försvarare.

Där finns också åtta vakter från häktet samt tre säkerhetsvakter från tinget, men i övrigt inga åhörare förutom en del journalister.

Kräver skadestånd

Den 17-åriga flickans målsägarbiträde, Gunilla von Wachenfeldt, yrkar på 40.000 kronor i skadestånd till flickan. Den 17-åriga flickan själv är inte på plats i tingsrätten i Hudiksvall utan finns med på en videolänk, tillsammans med sin advokat.

Åklagaren inleder

Själva förhandlingen inleds med att åklagaren presenterar åtalet och den bevisning som ligger till grund för det. Bland annat tar han upp hur flickan, enligt honom, ska ha blivit lurad via ett falskt Snapchat-konto, att komma till den plats där familjen sedan väntade.

Alla familjemedlemmarna nekar till att ha något brottsligt uppsåt, och pappan i familjen sa under förmiddagen att det är den ene sonen som har haft all kontakt med den 17-åriga flickan, och att resten av familjen bara ”hängt med”.

Vill inte berätta mer

När åklagaren inleder förhöret med den 17-åriga flickan, vilket sker efter att familjen fått lämna rättsalen, om vad som hände på parkeringen i Söderhamn den dagen då hennes familj dök upp, så är hon nu ytterst ovillig att svara på frågor.

Hon lämnar också uppgifter som går emot det hon tidigare sagt i polisförhör. Detta får åklagaren att avbryta förhöret och rätten tar då paus. Förhör med med den 17-åriga flickan fortsätter efter lunch.

När förhandlingarna återupptogs efter lunch så kunde åklagare, advokater och domare märka en annan inställning hos den 17-åriga flickan.

Hon berättade då, på fråga från en av de tilltalades advokater, Jan Nyman, att det hon sagt tidigare under dagen, som kraftigt tonade ner att familjen skulle ha velat ta henne med våld, bara berodde på att hon ville skydda sin familj.

Förnekade tvång

Hon sa bland annat under förmiddagen, att det som vittnen uppfattat som skrik på hjälp, bara var ett uttryck för ilska för att hon inte skulle få åka hem och hämta sina kläder, och att hon inte alls upplevde något tvång från familjen. Uppgifter som då stod tvärtemot den hon tidigare sagt i polisförhör.

Något som tonade ner i betydelse vartefter förhöret med flickan fortsatte under dagen. Rättegången fortsätter under torsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

17-åring fördes bort av familjen

Mer i ämnet