Foto: Roger Nilsson/Anders Sundin

Tingsrätten: Demenssjuke mannen dödade sin fru

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte mannen är demenssjuk och uppträder förvirrat, men han säger sig minnas hur han slog frun upprepade gånger med ett bräckjärn. Enligt Gävle tingsrätt är han skyldig.

Morgonen den 20:e december i fjol hör en boende i ett flerbostadshus i Gävle hur en granne ropar på hjälp i trapphuset. Han går för att undersöka saken och hittar en förvirrad man som säger ”jag har slagit ihjäl min fru”.

I lägenheten ligger en svårt skadad kvinna som senare avlider på sjukhus.

Den förvirrade mannen är hennes make. Han är i 80-årsåldern och lider av demens.

Blev plötsligt svartsjuk

Under rättegången i Gävle tingsrätt under onsdagen har rätten, åklagare och advokater svårt att göra sig förstådda, och förstå, den av sjukdomen förvirrade maken. Ibland träffar dock frågorna från åklagaren rätt och maken kan redogöra för hur han blev svartsjuk på frun den där morgonen.

Maken misstänkte att frun var otrogen när hon gick hundpromenader. Därför tog han bräckjärnet för att skrämma henne, men av oförklarliga skäl slår henne upprepat när hon ligger och sover i sin säng.

– Hur känns det i dag, frågar åklagare Lars Göransson under rättegången.

– Det känns skit. Det var en impuls, jag tänkte inte på att hon skulle få skador, säger maken som stundstals rörs till tårar under förhöret.

Anhöriga vittnar om att demenssjukdomen har gjort mannen mer misstänksam mot omgivningen, men att han inte uppvisat våldsamma tendenser tidigare.

Gävle tingsrätt fastslog under rättegången att mannen är skyldig till sin frus död, men beslutade att han ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan påföljd kan bestämmas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.