Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Råttorna väljer Gävle över landsbygden. Hör Anticimex om råttornas förflyttning och rörelser i länet. Foto: Johan Nilsson/TT

Råttorna överger landsbygden för Gävle – 18 000 avlivade i länet

Publicerad

Råttorna lämnar landsbygden och söker sig in till städerna – främst Gävle. Detta enligt Anticimex som förra året fångade 18 516 råttor i länet.

– Ju fler människor ju fler råttor, säger Lars Normell, servicechef på Anticimex i Gävle.

Trots att Anticimex förra året hade fler fällor utställda än det föregående året så minskade antalet fångade råttor med åtta procent. Men det innebär inte nödvändigtvis att länets råttpopulation har minskat.

– Vi ser att råttornas rörelser har ökat med två procent jämfört med föregående år, säger Lars Normell.

Företaget Nomor, näst störst på skadedjursmarknaden, räknar inte infångade råttor på individnivå men uppger ändå att antalet råttuppdrag ökade med åtta procent i Gävleborg förra året.

Hur ska man bete sig om man inte vill ha råttor hemma?

– Håll bråte borta från huset. Se till att ha rena och tömda sopkärl. Täta huset – en råtta tar sig in genom ett två centimeter brett hål, men en mus tar sig in på bara sex-sju millimeter. Så täta ventiler och andra infartsvägar i huset, säger Lars Normell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.