Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundföraren Mona Ghalayini visar upp en iller, firmans nya medarbetare i kampen mot råttorna. Foto: Hans Larsson/SVT

Illerdåd planeras – ska rensa Malmö på råttor inför Eurovision

Publicerad

Inför Eurovision-värdskapet i maj genomför Malmö en större kampanj mot stans många råttor.

Utöver specialtränade hundar sätts nu även illrar in i jakten.

De närmaste veckorna pågår den stora råttkampanjen som Malmö stad beställt, tänkt att kraftigt decimera de många skadedjuren i parker och bostadsområden under mars och april.

Unga och otränade

Entreprenören Mona Ghalayinis firma tar nu ytterligare ett djurslag i bruk: ett gäng snabbrörliga illrar, perfekta att sända ner i råttornas underjordiska gångar och driva ut dem till de väntande hundarna.

– Det är på försöksstadiet. Illrarna är unga och otränade så än så länge håller vi dem noga åtskilda från de fullvuxna hundarna, säger Mona Ghalayini till SVT Nyheter Skåne.

Men firman har en ny kull hundvalpar på gång som ska få växa upp ihop med illrarna och bli, som Mona uttrycker det, kompisar och kollegor med dem.

Röjning inför Eurovision

– Det vi gör nu är att skicka ner dem i gångarna för att försöka få igång jaktinstinkterna. Det verkar mycket lovande, konstaterar Mona, och ser den sista av sina tre illrar försvinna ner i marken under Allétorget i Hyllie.

Insatserna mot råttorna görs över hela staden, men i och med den kommande Eurovision-festen läggs särskilt fokus på kvarteren kring Hyllie arena, inför anstormningen av besökare senare i vår.

– Men det är också med tanke på alla som bor här. Det är väldigt otrevligt när det springer omkring en massa råttor, säger Mona.

Se klippet med Mona och hennes illrar, det senaste tillskottet i kampen mot Malmös många råttor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.