Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jaktcockerspanieln Japp visar stolt upp sin fångst. Följ hundarnas råttjakt i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Specialtränade hundar tar upp jakten på Malmös råttor

Uppdaterad
Publicerad

Malmö testar ett nytt vapen mot ett av stadens stora gissel. Specialtränade jakthundar spårar upp råttornas bon – och biter ihjäl råttorna.

Det drar rejält i kopplen när Loppan, Lykka och Japp ger sig in bland hyreshusen på Ramels väg på Rosengård.

– Det är ett av våra första uppdrag utomhus och hundarna älskar det. De skulle jaga hela dagen om vi bara lät dem, säger ägaren Mona Ghalayini.

Råttor i Malmö

De tre hundarna, av rasen jaktcockerspaniel, är specialtränade för råttjakt och vittringen av skadedjur längs Rosengårds fasader och rabatter får dem att gnälla av lycka.

Med rätt att döda

Mona är hundförare med rätt att döda, bokstavligen. Hennes firma är landets enda som certifierats för att avliva råttor med hjälp av hundar.

– Jämfört med andra åtgärder är det en giftfri, miljövänlig och långt mer human metod för att bekämpa råttor. De dör ögonblickligen av hundarnas bett, säger Mona.

Med hjälp av råtthundar ska Malmö få bukt med råttorna. Foto: Hans Larsson/SVT

Uppgiften för dagen är nu inte att utplåna hela Rosengårds gnagarbestånd. Det som sker är en första kartläggning av råttornas utbredning, inför en större samlad insats efter årsskiftet.

Att just Rosengård valts ut betyder inte att råttproblemen är större här än i andra delar av Malmö, understryker Mona.

– Det är ett pilotprojekt. Valet föll på Rosengård eftersom det finns ett väletablerat samarbete sen tidigare mellan Malmö stad och fastighetsägarna här, säger hon.

Häng med ut på jakt i videoklippet – och möt Loppan, Lykka och Japp, råtthundar med rätt att döda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor i Malmö

Mer i ämnet