Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En råttinvasion plågar stadsdelen Lindängen i Malmö. Möt några av de boende som drabbats och se deras bilder på råttorna. Foto: Anna Thomasson/ SVT

Här gnager råttorna sönder bilarna i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Malmöstadsdelen Lindängen plågas sedan flera år av invaderande råttor. Många bilägare är rejält trötta på nerbajsade och söndergnagda fordon och kräver nu att något görs. 

– Känner du doften av råttkiss? Det luktar likadant inne i bilen, säger Julie Skive och tittar uppgivet ner på fläckarna i motorrummet.

Hon är hyresgäst hos allmännyttiga MKB har hittills betalat 5 500 i reparationer för de skador råttorna vållat på hennes bil de senaste åren. Alla vi möter på parkeringsplatsen kan berätta liknande historier om fritt härjande råttor.

Råttor i Malmö

– Det märkliga är att man nästan vant sig. Man reagerar inte på samma sätt när jag och dottern cyklar hem från hennes skola och en råtta plötsligt springer framför cykeln, säger Louise Andersson, en annan av de boende.

Boende: ”Måste få hjälp”

De boende berättar att de gjort otaliga anmälningar till MKB om råttproblemen, som tidningen Hem&Hyra var först att rapportera kring.

Hittills har anmälningarna inte gett något märkbart resultat, konstaterar Louise Andersson.

– Vi måste få hjälp. En första åtgärd måste vara att ta ner alla buskage där råttorna har sina bon, säger Louise.

MKB: Upprensning på gång

MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström säger till SVT att råttorna främst verkar komma från olika pågående byggen i närheten, på mark som MKB inte äger.

Hon säger sig dock ha fått löfte från Malmö stad om att en större upprensing av området ska göras den närmaste månaden, i syfte att försöka få bukt med råttorna.

Se de boendes egna bilder på råttorna i klippet ovan – och möt några av de drabbade hyresgästerna.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor i Malmö

Mer i ämnet