Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du bland annat svar på varför råttorna gnager sönder din bil och tips på vad du kan göra för att förebygga råttsabotage. Foto: Maja Suslin/TT & SVT

Tre frågor om råttor i stadsmiljö: Därför gillar råttorna din bil

Uppdaterad
Publicerad

De springer runt fullt synliga på dagtid, rotar i våra sopor och gnager sönder våra bilar. Varhelst det finns människor så finns de – råttorna.

– Det är människans beteende som göder råttorna, säger Andreas Nord, docent i biologi i Lund

I klippet får du bland annat svar på varför råttorna gnager sönder din bil och tips på vad du kan göra för att förebygga råttsabotage.

SVT Nyheter Skånes publicering om hur råttor förstör bilarna på Lindängen i Malmö har fått många reaktioner. Andreas Nord som är forskare vid biologiska institutionen vid Lunds universitet är inte förvånad.

Råttor i Malmö

– Råttorna har blivit väldigt många fler och därmed har de också blivit mer synliga och ställer till mer problem, säger han.

Hur ska man skydda sig mot råttor?

Varför har då råttorna blivit så många fler och vad ska man göra för att skydda sig mot deras gnagande? En av alla som mailat föreslog att man ska smörja in alla kablar med tabasco för att skrämma bort dem. Det tror inte Andreas Nord är någon särskilt bra metod.

– Jag vet inte om det skulle fungera. Däremot tror jag att man kan få andra problem om man har hela motorrummet insmörjt med sås, säger han.

Varför gillar råttor att gnaga?

Andreas Nord menar även råttor är aningen missförstådda och berättar att själva gnagandet fyller en viktig funktion för gnagare – det är så de håller sina tänder i form.

– Jag tror att det bästa är att se råttorna för vad de är, ett väldigt spännande djur, sen får man försöka göra så gott man kan för att minska risken att de ska trivas där man bor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttor i Malmö

Mer i ämnet