Foto: Markus Dahlberg/SVT

Region Gävleborg förbereder katastrofläge – patienter kan flygas ut

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården ser över om resurserna i Gävleborg är uttömda, rapporterar P4 Gävleborg. Regionen förbereder ett katastrofläge där patienter kan behöva flygas ut till andra regioner i landet.

Det handlar om att IVA-patienter kan behöva flyttas till andra sjukhus i landet, i första hand till Halland och Kalmar, enligt P4 Gävleborg.

Enligt Region Gävleborg innebär katastrofläge att alla funktioner inom sjukvården som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk och att personal och utrustning förstärks.

Coronaviruset i Gävleborg

Johnny Hillgren, verksamhetschef för intensivvården i Region Gävleborg, bekräftar att läget är ansträngt men inte på katastrofnivå ännu.

– Vi har fortfarande möjlighet att ta emot patienter och vi arbetar dessutom med att utöka covid-platserna i Hudiksvall. Det kanske blir klart i dag, säger Johnny Hillgren till SVT.

Patienter har de senaste dagarna skickats till Sundsvall och Umeå, men även Blekinge, Kalmar och Halland har meddelat att de är villiga att hjälpa Region Gävleborg.

Är ni på väg mot katastrofläge?

– Inte så länge vi får hjälp och avlastning av andra regioner, säger Johnny Hillgren.

Följande beredskapsnivåer gäller:

1. Stabsläge

Innebär att katastrofledningen vid ett sjukhus upprättar en ledningsgrupp/stabsfunktion som håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

2. Förstärkningsläge

Innebär att katastrofledningen vid ett sjukhus vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

3. Katastrofläge

Innebär att alla de funktioner inom sjukvården (sjukhuset) som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk och att personal och utrustning förstärks. Respektive sjukhus beslutar självt om ändring av sin beredskapsnivå.

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet