Johan Kaarme är tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg. Foto: SVT

Regionen: ”Inget katastrofläge”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsförmiddagen rapporterade P4 Gävleborg att Region Gävleborg förbereder för att gå upp i katastrofläge på grund av coronapandemin, men nu dementerar sjukvårdsledningen uppgifterna.

Läget i sjukvården är mycket ansträngt, men ”vi är inte i ett katastrofläge”, skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

– Vi befinner oss i ett förstärkningsläge, men vi har inte uttömt den kapacitet som finns regionalt och nationellt innan vi slår i taket även om läget är allvarligt. Läget är föränderligt och inom sjukvården är vi vana vid att ställa om verksamheten fort, därmed inte sagt att vi planerar att förändra beredskapsnivå. Vi har de resurser som krävs och har möjlighet att ta hjälp av andra regioner, det är också något som vi gör, säger tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme.

Coronaviruset i Gävleborg

Sydsverige erbjuder hjälp

Regionen Gävleborg har den senaste tiden fått avlastning från Sundsvall och Umeå dit patienter har skickats. Även Blekinge, Kalmar och Halland har sträckt ut en hjälpande hand men inga patienter har skickats dit ännu.

– Vi har fortfarande möjlighet att ta emot patienter och vi arbetar dessutom med att utöka covid-platserna i Hudiksvall. Det kanske blir klart i dag, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef för intensivvården till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet