Region Gävleborg planerar att inom kort införa gurgeltest.

Regionen inför gurgeltest – väntar på klartecken från laboratoriet

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg kan inom kort införa gurgeltest som metod för provtagning av Covid-19.

– Vi väntar på laboratoriets validering, säger smittskyddsläkaren Shah Jalal.

– Gurgeltest ska införas så fort det går, säger han.

Gurgeltestet är en förenklad provtagningsmetod och beskrivs som mer skonsam än det traditionella testet. Istället för att topsa med en provpinne i näsa och svalg, gurglar provtagaren med steril koksaltlösning i munnen ett antal sekunder, spottar ut i en behållare som försluts och skickas till analys.

Används i skolorna

Metoden har använts i skolorna i Västra Götaland sedan terminstarten i höstas och det har förenklat både provtagning och smittspårning. Det har bland annat lett till att nya covidfall upptäckts snabbt och att man på så sätt kunnat bryta smittkedjor.

Gurgeltestet har även införts i skolor i Stockholm och nu visar allt fler regioner intresse för metoden, bland annat Region Gävleborg.

Undersöker möjligheterna

Men innan gurgeltestet kan införas måste metoden valideras hos laboratoriet som analyserar covidtesterna för regionen.

– De utvärderar just nu om de kan göra analyserna med den utrustning och den personal de har, säger Shah Jalal.

Han menar att gurgeltest för barn och skolelever är intressant bland annat eftersom smittpspridningen just nu är störst i åldersgruppen 10-19 år.

– Framför allt gruppen som är under 12 år. Det talar för att det är bland barnen som inte fått vaccin som smittspridningen är störst och det handlar om att bryta smittkedjan så snabbt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.