Magnus Svensson (c) vill se en kraftigt reducerad skarvstam i Sverige Foto: Lari Honkanen/SVT

Regionpolitiker i Söderhamn vill minska skarvstammen rejält

Uppdaterad
Publicerad

Nu har skarvfrågan kommit upp på det politiska bordet. Det är centerpartiet i Söderhamn och Gävleborg som antagit en motion om en rejäl minskning av  skarvstammen. 

Centerpartiets förslag lokalt och regionalt är att kraftigt minska skarvstammen, bland annat genom att införa allmän jakttid på skarv, istället för som idag enbart skyddsjakt. Anti-skarvmotionen har fått bifall både på Centerns årsmöte i Söderhamn och på Centerns distriksstämma för Gävleborg häromveckan. Magnus Svenssons (C) förhoppning är att motionen även ska antas av centern på nationell nivå på centerstämman i höst.

Men Henri Engström på Naturvårdsverket påpekar att man inom EU kommit överens om direktiven som skyddar fågellivet och att man vid en genomgång nyligen var överens.

– Det finns ett regelverk att förhålla sig till och det är kopplat till EU:s naturvårdsdirektiv.  I regelverket finns ett utrymme att bedriva skyddsjakt. Men allmän jakt för skarv har inte varit aktuellt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.