Åklagaren undersöker möjligheterna till en överklagan till Högsta domstolen efter Hovrättens dom i Forsamålet. Foto: Arvid Jansson/SVT

Riksåklagaren överklagar fallet Jeanette till HD – yrkar på mord

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren har överklagat hovrättsdomen i fallet Jeanette till Högsta domstolen och yrkar på mord. I fallet dömdes hennes sambo först av tingsrätten för mord till livstids fängelse. Hovrätten ändrade sedan domen till synnerligen grov misshandel och sju års fängelse.

Hovrätten skrev i sin dom att det fanns ett visst utrymme för att Jeanette hade dött genom en läkemedelsförgiftning. Den menade därmed att det inte var ställt utom rimligt tvivel att Jeanette avlidit av de hjärnskador som hennes sambo orsakade henne.

Nu vill riksåklagaren att Högsta domstolen ska ge vägledning i hur begreppet orsakar ska bedömas inom straffrättens område.

– Enligt min uppfattning kan begreppet tolkas vidare än vad hovrätten gör i den här domen och vad domstolar i allmänhet gör. Vad jag vet har någon sådan diskussion inte förts inom straffrätten, i vart fall inte i någon större utsträckning, skriver riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Dottern Nathalie: ”Vad vi har kämpat för”

Jeanettes dotter Nathalie säger att det är fantastiskt att fallet om hennes mammas död överklagas till Högsta domstolen.

– Det känns helt otroligt. Det har varit så mycket upp och ner så vi har inte vågat hoppas men nu händer det, säger hon till SVT Gävleborg.

Efter hovrättsdomen hölls en manifestation i Hudiksvall mot mäns våld mot kvinnor. Tjejjouren Vändpunkten uttryckte att deras verksamhet ”föll” när hovrättsdomen kom. Jeanettes dotter Nathalie var då uppgiven. Efter dagens besked är hon mer hoppfull.

– Det är det här vi har kämpat för.

Det är ovanligt att Riksåklagaren överklagar en hovrättsdom. Under fjolåret 2022 gjordes det bara i nio mål från hela landet. Enligt Åklagarmyndigheten väntas Högsta domstolen ge besked om de ger prövningstillstånd inom några veckor.  

Hör om fallet Jeanette:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet för att höra en sammanfattning om fallet Jeanette i Forsa. Foto: Tor Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.