Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Handsken är bra när man till exempel håller i en hammare, säger Freddy Sjölander – se när han visar upp sin arbetshandske som styrs av trycksensorer och en app. Foto: Sara Dillner/SVT

Robothandsken ger svetsaren Freddy ny kraft på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Svetsaren Freddy Sjölander från Torsåker förlorade förmågan att använda högerhanden efter en olycka. Nu har han fått tillbaka delar av den förmågan – med lite teknisk hjälp.

Det var 25 år sedan som Freddy Sjölander skadade sig när han föll genom en glasdörr. Senor, blodkärl och nerver i hans högra arm slets av.

– Nervtrådarna har vuxit tillbaka men känseln i fingrarna har skiftat plats och handen är mycket svagare än tidigare, säger han.

Freddy Sjölander arbetar som svetsare och plåtslagare på en verkstad i Torsåker. För att underlätta i arbetet har han en handske som förstärker greppet i högerhanden.

– Utan handsken är det lätt att jag tappar saker. Så den hjälper mig att hålla i verktyg och gör att jag känner mig tryggare.

Men det är inte bara på jobbet som han drar nytta av hjälpmedlet, då han nu har mindre värk och lättare att sova.

Initiativ av Arbetsförmedlingen

Det var genom Arbetsförmedlingen som Freddy Sjölander fick testa arbetshandsken som visade sig vara till stor hjälp.

– Vi jobbar med olika typer av anpassningar för att människor med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga i arbetslivet, säger Jan Ullgren, arbetsterapeut på Arbetsförmedlingen.

– Det är extremt ovanligt med den här lösningen. Även om det förekommer på andra ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.