Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Norrbotten, berätta hur roboten kan minska lidandet vid operation. Foto: Erica Olofsson/SVT

Se roboten som ska operera i Norrbotten: ”Mindre lidande”

Publicerad

Region Norrbotten ska köpa in en operationsrobot till länet. Något som både kan korta vårdköerna och minska operationsresor till andra regioner.

Om ungefär ett och ett halvt år ser det ut som att operationsroboten kan stå redo att börja assistera vid operationer främst inom gynekologi, urologi och tarmkirurgi.

– Många regioner har redan en så vi är lite sena. Det är väldigt välkommet i verksamheten för vi har väntat många år och nu kommer den, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall.

Varför har det dröjt så länge?

– Det har funnits funderingar kring finansieringen och om det är bättre att skicka vidare patienter till andra regioner. Men nu har man landat i det här.

Fler fördelar men dyrare

Operationerna blir dyrare när man använder sig av en operationsrobot men fördelarna väger tyngre, enligt Näsvall.

– Det blir en höjd kvalitet och mindre lidande vid operationerna. Sedan är det bra för kompetensförsörjningen att vi får utveckla verksamheten här.

Doktorn finns där

Hon vill dock understryka att det inte handlar om en AI-robot som ska operera på egen hand.

– Det är inte någon robot som plötsligt opererar utan det är en människa som opererar tillsammans med en resurs som hjälper till.

I klippet hör du hur roboten kan höja kvaliteten och minska lidandet vid en operation.

KOSTNADER FÖR OPERATIONSROBOT

  • För att klara kostnaden för operationsroboten utökar regionen sin investeringsram för 2023 med 23 miljoner kronor.
  • För driften av operationsrobotsystemet skjuter man till 6,9 miljoner.

Källa: Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.