Hans Nornholm, räddningstjänsten i Ljusdal, berättar att brandflygen inte kan flyga över bränderna på grund av rök. Foto: SVT / Metria

Rök försvårar för brandflygen att bidra i släckningarna

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit svårt för brandflygen att hjälpa till i släckningsarbetet i Hälsingland under lördagen, på grund av vädret och brandröken. Det rapporterar P4 Gävleborg.

Läget med bränderna är mest kritiskt i Enskogen, som spridit sig kraftigt från fredag till lördag.

Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten, säger till P4 att Nötberget är omöjligt att flyga över på grund av röken. Varken helikoptrar eller flygplan kan flyga. Där jobbar man på marken.

Skogsbränderna sommaren 2018

Rök försvårar så mycket för brandflygen att arbeta med släckning i Ljusdals kommun, Hälsingland. Därför har flygplanen dirigerats om till Härjedalens bränder utanför Sveg.

– Men vi håller begränsningslinjerna som vi har satt upp, säger han till P4 Gävleborg vid 13-tiden på lördagen.

På gränsen till att flyga

Vid Enskogen är läget mer kritiskt. Nordväst snett ned mot Ljusnan finns några kraftiga brandhärdar.

– Vi hanterar dem för fullt just nu med flygresurser. Det är på gränsen till att man kan flyga där. Men det blir bättre och bättre miljö, flygplanen kommer att kommenderas dit alldeles strax, säger han till P4 Gävleborg.

När inte flygning varit möjlig i Ljusdalsområdet har brandflygen dirigerats över till Härjedalen i stället.

Begränsningslinjen österut från Enskogen hålls för tillfället, med markpersonal och brandslang. Där ser det bra ut, och många resurser bidrar starkt till detta.

Ängrabranden – där finns en begränsningslinje som ska göras klar. Den blir klar under eftermiddagen, och har skapats med skogsmaskiner till att göra en stor brandgata. Den ansluts med ett slangsystem som bemannas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet