Anders Wickenberg säger att läget just nu är stabilt med två bränderna nära Lillhärdal. Foto: SVT

Läget stabiliseras kring Lillhärdal

Uppdaterad
Publicerad

Läget när de gäller de större skogsbränderna i södra Härjedalen är fortsatt stabilt – däremot är det stora problem med bränderna nära Kårböle i Ljusdals kommun. 

– Vi har fått veta att det är så mycket rök där just nu så flygplanen som vattenbombar kan inte användas därför sätts nu tills vidare alla fyra planen in vid branden i Lillåsen/Fågelsjö öster om Lillhärdal, säger räddningsledaren Johan Wickenberg vid staben i Sveg vid lunchtid.

Men så blev det aldrig, vädret och rökläget förbättrades och de fyra brandsläckningsplanen kunde fortsätta sitt arbete med branden i Hälsingland.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

När det gäller de båda bränderna utanför Lillhärdal, vid Storbrättan och Fågelsjö/Lillåsen så är läget stabilt.

Vädret hjälper till

– Vi har vädret med oss nu, temperaturen är lägre, luftfuktigheten är högre och vinde har mojnat, säger Johan Wickenberg.

Väderförhållandena väntas bestå åtminstone till måndag/tisdag.

– Vi jobbar på nu med ett 50-tal personer på respektive brand.I natt fick de evakuerade kring Härjeåsjön återvända till sina hem men de ska hålla koll på utvecklingen.

Plocka inte bär

Kommunalrådet Anders Häggkvist vädjar nu till allmänheten att inte plocka bär i områden där det brinner och att respektera att drönare nu är förbjudna i området och att Orrmosjön och Fågelsjön är avlysta, då flygplanen fyller på vatten där,.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet