Foto: Robin Herzog/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

800 hushåll förlorade internet – han jagade fibersabotörerna

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan klipptes en fiberkabel av som går längs en järnvägsbro i Bergvik utanför Söderhamn. Det resulterade i att skolor, äldreboenden, företag och drygt 800 hushåll blev utan internet och kabel-tv. Pär Edquist från det kommunala infrastrukturbolaget Söderhamn Nära anlände tidigt på måndagsmorgonen för att undersöka driftstörningen. Då stötte han på vad han tror är koppartjuvar. 

Fiber dras ofta under marken. Men vid till exempel vattendrag händer det att kablar är synliga och lättillgängliga. Just så var det på platsen i Bergvik där Per Hedquist gjorde en koll omkring halv åtta på måndagsmorgonen. 

– Vi stöter ihop med personer på platsen som fortfarande är kvar och som uppträder suspekt, så vi backar undan och avvaktar. När de här personerna sedan lämnar platsen följer vi efter men tyvärr så tappar vi dem på vägen, säger Pär Edquist. 

Hur allvarligt skulle du säga att det är med den avklippta kabeln? 

– Jag tycker att det är jätteallvarligt, alla människor i dag behöver internet och det här är en katastrof, säger Pär Edquist. 

Kommunen tror att fibersabotörerna egentligen var ute efter koppar.

Kanske koppartjuvar

Fiberproblemet i Bergvik har lösts provisoriskt och en mer varaktig lösning är på väg. Pär Edquist misstänker att gärningsmännen letade efter koppar, med tanke på att kabeln klipptes på ett enda ställe – men inga säkra svar finns, förutom att personerna som var på platsen inte fick med sig någon koppar. 

Per Hedquist säger att lösningen i Bergvik är att gräva ner kabeln för att ge bättre skydd. 

– Vi kommer att se över möjligheten att dra den här kabeln nån annanstans, men det är ett stort projekt och det kostar mycket pengar, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer