S-politiker blir vilde i sista stund – Nordanstig utan styre

Uppdaterad
Publicerad

Det tog lång tid att få till ett politiskt styre i Nordanstig och efter ett socialdemokratiskt avhopp är kommunen återigen utan majoritet.

– Jag hade aldrig räknat med att hon skulle hoppa av, säger Ola Wigg, Socialdemokraternas ordförande i Nordanstig.

I måndags meddelade den socialdemokratiska politikern Svetlana Molberg att hon blir politisk vilde i kommunfullmäktige, vilket Hela Hälsingland var först med att berätta.

Bryter majoritet

Detta bryter den sköra majoritet som Socialdemokraterna och Centerpartiet hade gjort upp tillsammans med Nordanstigspartiet där de har haft 16 mandat i kommunfullmäktige gentemot oppositionens 15 mandat.

– Hon säger att hon inte kunde stå bakom budgeten. Men jag trodde framförallt inte att hon skulle rösta med oppositionens budget, säger Ola Wigg (S).

Han skulle röstats fram till kommunstyrelsens ordförande i måndags – men valet till kommunstyrelsen har nu fått skjutas upp till ett extra fullmäktigemöte den 20 december.

– Vi hade gärna velat ha en starkare majoritet. Men vi har diskuterat inom gruppen, hur noga det är att vi kommer överens och står bakom besluten när det nu ser ut så här. Därför är detta väldigt olyckligt, säger Ola Wigg.

Oklart läge framåt

– I princip är det ju ett kontraktsbrott men i kommunfullmäktige är man ju vald personligen, även om man har en plats från ett parti. Så det här är jättesvårt. Det är invånarna och verksamheterna som får lida, fortsätter han.

Nu är det politiska läget återigen osäkert i Nordanstigs kommun.

– Vi har på sätt och vis fortfarande en övervikt i mandaten men det här kommer göra det svårare att få genom beslut. Det kan bli en väldig brist på beslut i slutändan. I dagsläget vet vi inte hur vi ska gå framåt, säger Ola Wigg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.