Christer Andersson köper möbler på auktioner som han renoverar och säljer vidare till en stor auktionsfirma i Stockholm. Foto: Malin Eirefelt

Bespottad yrkesgrupp – så jobbar ”uppköparna”

Publicerad

Nu när auktionssäsongen är igång är det bråda tider för antikhandlarna – eller uppköparna, som de kallas av andra auktionsbesökare. Vi har träffat Christer Andersson som blir utskälld på jobbet och ger igen med att trissa upp priserna på ”skit”.

Har du varit på en auktion har du troligtvis sett dem: uppköparna. De kommer med tomma lastbilar och fulla plånböcker. Ofta bjuder de över dig på fina saker du hoppades få till ett vrakpris.

Detta gör folk arga och inte sällan ropar auktionsbesökare arga saker efter antikhandlaren Christer Andersson och hans kolleger.

– De vet ingenting om mitt jobb. De tror att ett antikhandlare står och gräver i guld hela dagarna men egentligen går mitt jobb ut på att köra långt, bära tungt ensam, renovera möbler och sedan köra långt och bära igen. Det är ett samlarintresse som får en att bli antikhandlare, inte pengar, säger Christer Andersson som bor i Järvsö.

Ibland ger han igen

När auktionsbesökare är alltför elaka mot honom kan det hända att han agerar.

– Vissa bjuder på samma grejer som jag, bara för att jäklas. Då får man ju börja bjuda på skitsaker i stället och det slutar ofta med att de som ropar får köra hem med något värdelöst. Det lugnar mina nerver, i stället för att jag ska bli arg tillbaka, säger Christer Andersson.

Värre förr

För ungefär tio år sedan var auktionsbesökarna argare på uppköparna, än de är i dag. Dessutom var handlarna på tapeten av en annan anledning, för att de ingår i en ”ring”. Ringen går ut på att handlare och samlare köper saker tillsammans, i stället för att buda mot varandra, och gör upp sinsemellan efter auktionen.

– Ringen finns överallt och har funnit i alla tider. Det polisanmäldes för flera år sedan men åklagaren la ner det. Det är inget juridiskt fel med att köpa saker tillsammans med andra och nu är ringen utdöende. Med onlineauktioner är allt tillgängligt för alla, det finns ingen anledning att ha en ring, säger Christer Andersson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer