Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Andersson, chef sektionen för luftrum och flygplatser på Transportstyrelsen berättar hur det går till att avveckla en flygplats och vad som händer om man ångrar sig. Foto: SVT/Transportstyrelsen

Tre frågor om: Så avvecklas en flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Om Gävles politiker beslutar sig för att avveckla Rörberg som flygplats för gott krävs ett godkännande för en så kallad avinrättning av Transportstyrelsen.

Flygplatsen i Gävle är stängd för trafik sedan i höstas och i måndags meddelade den politiska ledningen att den så ska fortsatt förbli.

Beskedet kommer efter att en extern utredning visat att flygplatsen förvisso är i gott skick men att flygverksamhet inte går att kombinera om planerna på solceller eller elledningar på området blir aktuellt.

Beskedet möts av protester från flygklubben som bland annat använder Rörberg för skogsbrandbevakning. Även Kristdemokraterna, som ingår i politiska majoriteten, motsäger sig en avinrättning.

Hör i klippet ovan Transportstyrelsen förklara hur en avinrättning går till, vem som får tycka till och hur processen ser ut om kommunen i framtiden ångrar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.