Foto: TT

Branddrabbade skogsägare ska ersättas med 72 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram ett förslag på hur de branddrabbade skogsägarna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland ska kompenseras. Skogsstyrelsen föreslår att skogsägarna ska ersättas med 72 miljoner kronor, där 44 miljoner ska gå till kostnader för avverkning och transport av brandskadat virke.

Efter sommarens bränder gav regeringen i uppdrag åt Skogsstyrelsen att kartlägga skogsbrukets skador och komma med förslag på att ge ekonomiskt stöd till drabbade markägare. Skogsstyrelsen föreslår att 72 miljoner kronor ska läggas på fyra olika typ av stöd för kostnader som försäkringsbolagen inte ersätter.

– Sommarens bränder satte stor press på skogssektorn och innebar också personliga tragedier. Vi bedömer att det stöd vi föreslår skulle ha en lindrande effekt och samtidigt stimulera till att få ut virket ur skogen snabbt innan en massförökning av skadeinsekter riskeras, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Så här ska stödet fördelas

44 miljoner ska gå till ökade kostnader kring avverkning och transport av brandskadat virke som blir dyrare än annars. Orsaken är att det kräver särskilda skogsmaskiner, lastbilar och tågvagnar eftersom virke från andra områden inte får bli nedsotat. Ersättningen föreslås bli 20 kronor per kubikmeter för timmer och 50 kronor för energived.

3 miljoner kronor till stöd för utmärkning av gränser. Fastighetsgränser behöver märkas ut på nytt eftersom många markeringar skadats eller försvunnit i branden. Bidraget är på 3 000 kronor per kilometer.

15 miljoner kronor till väghållare för uppgradering av vägnätet. På många håll måste vägarna tåla många virkestransporter på kort tid och behöver därför förstärkas.

10 miljoner kronor ska läggas på industriföretag eller logistikföretag för att täcka kostnaderna för dyrare, separat hantering av brandskadat virke för att inte sota ned virke från andra skogar, till exempel vid lagringsplatser och sågverksindustri.

”Får börja om från noll”

En markägare som fick se sin skog brinna under sommaren var Rolf Sundell. Han menar att det nu är positivt att Skogsstyrelsens förslag riktar sig mot enskilda markägare, men att det är svårt att känna sig fullt kompenserad.

– Jag vet inte om man någonsin blir det. Skogen tappar i tillväxt och man får börja om från noll. Allt ska bort och det ska växa ny skog, säger han till SVT Nyheter.

Otydligt

Samtidigt menar Skogsstyrelsen att det behöver bli tydligare hur och när staten ska kompensera vid stora skogsskador i framtiden och föreslår därför att det ska utredas vidare.

– Det är en fördel att ha förutsättningarna klara redan när det brinner eller stormar, säger Herman Sundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet