Det brinner på flera håll i landet. SVT Nyheter svarar på vanliga frågor om allt från eldningsförbud till hur man bäst anmäler sig som frivillig i släckningsarbetet. Arkivbild. Foto: TT/HAsse Holmberg

Tio frågor och svar om Sveriges skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränder härjar i landet och många undrar vad man kan göra för att hjälpa till, om man får grilla, hur bränderna påbörjats, med mera. SVT Nyheter svarar på tio vanliga frågor om brandsituationen.

Hur startade bränderna?

Främst har bränderna startats på grund av torkan och värmen som i år är extrem jämfört med vad vi i Skandinavien är vana vid. Sedan i maj har det varit 10 – 50 procent mindre nederbörd än vad det brukar vara. Den torra marken gör att minsta gnista kan leda till att eld blossar upp. Bland annat kan korta regnskurar och åskoväder resultera i att blixtnedslag kan antända.

Skogsbränderna sommaren 2018

Några bränder har dock blossat upp efter att folk bryter mot eldningsförbudet. Det kan röra sig om cigarettfimpar som inte släckts ordentligt samt eldning av material i trädgårdar.

Hur många bränder är just nu i gång?

Just nu brinner det på drygt 40 platser i landet. Hos SOS Alarm finns det 44 ärenden som klassifieras som brand i terräng. En siffra som man tror kommer att öka under onsdagen. I juli har det varit cirka tre gånger så många ärenden jämfört med samma period förra året.

Kan man anmäla sig som frivillig i bekämpningen av skogsbränder?

Flera individer har redan nu anmält sig som frivilliga, om du vill göra detsamma är det enklast att vända sig till ditt berörda områdes räddningstjänst. Läs mer om det här.

Påverkas trafikläget av skogsbränderna?

Ja, enligt Trafikverket berörs flera olika vägar av varningsgraden ”mycket stor påverkan” som innebär att trafiken på flera håll leds om, eller att vägar stängs av helt. Läs mer om detta här.

Får man grilla?

Om ett eldningsförbud har utfärdats i området där du bor och du vill grilla, så får grillning endast ske i anpassade grillar och vid iordningsställda grillplatser där det inte finns någon spridningsrisk. Engångsgrillar får då inte placeras direkt på marken och förbudet gäller både på allmänna platser samt hemma på tomten. Vissa länsstyrelser har dock skärpt eldningsförbudet och tillåter då inte heller grillning i någon form. Se nedanstående fråga för mer information.

Var gäller det eldningsförbud just nu?

Eldningsförbud har utfärdats i samtliga län i landet. Det innebär att det i berörda områden inte är tillåtet att elda utomhus. Det kan dock skilja i vad som innefattas av förbudet i olika kommuner, är du osäker på vad som gäller där du befinner dig kan du kontakta aktuell kommun. Att bryta mot eldningsförbudet kan leda till böter.

Hur släcker man en skogsbrand?

Det finns flera metoder. De två som är de vanligaste för att bekämpa skogsbränder är dels en torr, dels en våt. Den torra metoden går ut på att man gräver upp en jordsträng, som elden då inte kan krypa över. Man fäller också träd och buskage. Den våta metoden innebär att man släcker branden med vatten, exempelvis med brandbil eller vattenbombning.

Varför har Sverige inte några egna vattenbombningsplan?

Enligt inrikesminister Morgan Johansson (S) är det en kostnadsfråga. Planen är dels för dyra och skulle dels inte används så ofta i Sverige, men Johansson menar att EU borde ha sådana plan som placeras på olika platser i Europa. Sveriges brandberedskap har samtidigt kritiserats.

Kan man skydda sig från skogsbränderna på något vis?

Det första som bör göras är att varna andra i närheten om man upptäcker en brand. Därefter bör man förlytta sig till en säker plats så snabbt som möjligt och ringa 112. Finns det en risk att brandrök når området där du bor, stäng fönster, dörrar och ventilation. Håll också mobiltelefonen laddad så att du går att nå men också kan ringa efter hjälp vid behov.

Var finns det information om skogbränderna på andra språk än svenska? (Where can you find information about the forest fires in other languages besides swedish?)

På hemsidan krisinformation.se finns information tillgänglig på flera olika språk, bland annat arabiska, persiska och somaliska. If you want information about the forest fires in english, you can find it here.

Viktiga telefonnummer:

I och med torkan och värmen är SOS Alarms växel, som man når via nödnumret 112, just nu i ett ansträngt läge. Beredskapen har höjts till förstärkningsläge då det är väldigt många som ringer. SOS Alarm önskar därför att man ringer räddningstjänsten endast om du vill rapportera att du sett öppen eld, inte om du endast ser rök (uppmaningen gäller de aktuella skogsbränderna i landet just nu. Har du råkat ut för en annan olycka eller brott ska du alltid ringa 112).

Därför kan det vara bra att veta om följande viktiga telefonnummer som finns för ärenden som inte är lika brådskande:

Ring 113 13 för information om olyckor och kriser, här ingår de skogsbränder som pågår just nu.

Ring 114 14 för att komma till polisen vid ärenden som inte är akuta.

Ring 1177 för att få sjukvårdsrådgivning.

Källa: SOS Alarm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet