SVT:s meteorolog Joel Mellin. Foto: SVT

Meteorologen: ”Extrema värmen håller i sig”

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet härjar skogsbränder och SMHI har utfärdat varningar för både brandrisk och extremt höga temperaturer. Och värmen kommer inte att avta i första taget, enligt SVT:s meteorolog Joel Mellin.

I helgen utfärdade SMHI en klass 2 varning gällande värmen i Sverige, temperaturen anses vara extremt hög. Samtidigt varnar man även för ökad brandrisk, och flera bränder är redan i full gång genom landet.

– Bränderna väntas tyvärr förvärras. Trots lokala regnskurar och åska så torkar det upp på bara några timmar. Och kommer det åska och regn i sådant här väder kan det också göra situationen värre eftersom blixten då kan antända mer skog, säger Joel Mellin.

I de kommande dagarna väntas också vinden växla mycket i riktning vilket kan göra det svårt att säga hur bränderna kommer att röra sig.

SVT:s meteorolog Joel Mellin.

– Under onsdagseftermiddagen kommer vinden att tillta något i de eldhärjade områdena vilket kan vara besvärligt, säger Mellin.

Värmen håller i sig

Under veckan kommer det bli något svalare luft i västra delarna av Sverige, men det är ändå en temperatur runt 25 grader både där och i norra delarna av landet. I de östra delarna fortsätter temperaturen att ligga på omkring 30 grader.

– Det är ganska säkert att det fortsätter vara extremt varmt och torrt under resten av juli månad. Med största sannolikhet ligger det mycket över medeltemperaturen, säger Mellin och fortsätter:

– Skandinavien utmärker sig just nu med den värmen som är här, och vi är ju inte vana vid de här temperaturerna, det blir nog en sommar många kommer ihåg.

Extrem värme

De höga temperaturerna är bland annat ett resultat av otroligt låg nederbörd. Under juni och halva juli har nederbörden endast varit mellan 10 – 50 procent av vad den normalt brukar ligga på i södra Norrland och längst i södra Sverige, detta efter en majmånad som även den var extrem torr och varm.

– Det har varit väldigt mycket mindre än vad det ska vara, säger Mellin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.