Här är de bränder som fanns i SOS alarms system 09.45 på tisdagsmorgonen. Den stora majoriteten av dem är markbränder. Foto: SVT Grafik

Här är bränderna som härjar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner på 75 platser runt om i landet och eldningsförbud är utfärdat i nästan hela Sverige. SVT Nyheter sammanställer de pågående bränderna.

Enligt SOS Alarm pågick det vid 15.00-tiden på tisdagen 75 bränder med varierande omfattning över hela landet. Samtidigt har majoriteten av landets län eldningsförbud.

Dalarna

Sydost om Särna i Älvdalens kommun i Dalarna brinner ett område på två gånger tre kilometer. Brandbekämpningen gick i rätt riktning men när vinden tilltog igen under eftermiddagen spred sig branden snabbt och täcker nu en yta på 1 000 hektar. Skogsbranden såg ut att ha bromsats upp under tisdagen.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Vi har aldrig förlorat en match och det gör vi inte den här gången heller. Det kanske bara tar lite längre tid än vanligt, säger presstalespersonen Anders Attehed vid Mora räddningstjänst.

Gävleborg

Flera skogsbränder rasar i Ljusdals kommun i Gävleborg. 7-8 byggnader har brunnit upp i brandområdet.

Två helikoptrar vattenbombar bränderna och ytterligare tre ansluter under tisdagen. Det handlar i huvudsak om tre bränder inom ett fåtal kilometer som brinner på en yta på sammanlagt 10-15 kvadratkilometer. Under natten mot tisdag startade ytterligare två bränder i närområdet, säger räddningstjänstens yttre stabsbefäl Johan Kallin Stropp.

Den stora branden några kilometer bort i Ängra hade på tisdagen spridit sig till en camping. Tillgången på vatten är problematisk för räddningstjänsten.

Jämtlands län/Härjedalen

Natten mot tisdag har räddningstjänsten fortsatt bekämpa sammanlagt 12 bränder runt om i länet.

Det brinner i skogen i Olingdal och Härjeåsjön med risk för snabb spridning. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma området. Det är branden i Fågelsjö-Lillåsen som pågått sedan i söndags som spridit sig ytterligare.

Branden i Ragunda kommun bedömdes natten mot måndag pågå på flera platser inom en mils omkrets och räddningstjänsten säger att terrängen är svår, vilket innebär ytterligare svårigheter för brandmännen. Tre helikoptrar arbetar med att vattenbomba bränderna. Här deltar även hemvärnet i släckningsarbetet.

Södertälje

Det brinner i skogen i närheten av Almnäs. Enligt Södertörns brandförsvarsförbund rör det sig om en större skogsbrand som kan ta flera dagar att släcka.

Norrbotten

Två större skogsbränder härjar i Jokkmokk. Enligt räddningstjänsten är läget besvärligt och både helikopter och försvaret har kallats in för att bistå i släckningsarbetet.

Det brinner i skogarna vid Klockarmyren och Lappmoberget i Jokkmokk. Ingen av bränderna är ännu under kontroll och räddningstjänsten har därför kallat på förstärkning.

Uppsala

På tisdagen blossade en skogsbrand har upp i Stormossen utanför Tierp, den var snart under kontroll.

Värmland

Vid lunchtid blossade det upp en brand i Killingmark i Eda kommun. Enligt räddningstjänsten ska det röra sig om en fullt utvecklat brand med synliga lågor.

Ännu en skogsbrand startade vid 17-tiden i Värmland. Ett område på 500 gånger 500 meter brinner öster om Ransby, några kilometer från Sysslebäck.

Småland

Vid 14-tiden på måndagen kom larm om en skogsbrand utanför Korsberga i Vetlanda kommun i Jönköpings län. När räddningstjänst kom till platsen var det öppna lågor och brand i ett område av cirka 200 x 200 meter. Ett 20-tal bilar skickades till platsen enligt räddningstjänst, som nu är under kontroll. Vid 16-tiden påbörjades eftersläckningsarbete i området.

Det brann i ett skogsområde i Norramåla mellan Åseda och Älghult i Kronobergs län på måndagen. Det var en helikopter som upptäckte hur en eld höll på att sprida sig. Branden var släckt vid 19-tiden.

Västerbotten

Tre skogsbränder rasar just nu i Vindelns kommun. Helikoptrar vattenbombar och 20 hemvärnssoldater från Lycksele är inkallade för att hjälpa till. En av bränderna är på en yta på 600 x 600 meter. Strax före 19-tiden på måndagskvällen uppgav insatsledaren att de tre bränderna var under kontroll men under tisdagen blossade flera av dem upp på nytt.

Västernorrland

Två skogsbränder upptäcktes under måndagskvällen i trakterna av Remmarn i Örnsköldsviks kommun och bekämpades ännu under tisdagsmorgonen. Räddningstjänsten hoppades vara klara mitt på dagen.

Örebro

En kraftig och okontrollerad brand härjar för fullt vid Villingsbergs skjutfält utanför Garphyttan. Räddningstjänst är på plats men har ännu inte kontroll på branden som sprider sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet