Skogsbranden vid Kårböle strax utanför Ljusdal. Foto: Mats Andersson/TT

Bränderna runt om i landet kan pågå i flera dagar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu brinner det på ett 50-tal platser i Sverige. En minskning från under eftermiddagen då det som mest härjade ett 70-tal bränder i terräng i Sverige. På flera platser i landet uppmanas allmänheten att evakuera.- De bränder som vi följer särskilt är i Gävleborg, Dalarna och Jämtland. Det är där det är särskilt allvarligt, säger Erika Espino, presskontakt på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På flera platser uppmanas allmänheten att evakuera. Det handlar om Olingsjövallen, Olingdal, Enskogen i Ljusdals kommun och området kring Trängslets skjutfält i Dalarnas län. Tätorten Lillhärdal förbereds för evakuering.

I Ljusdals kommun har flera byggnader brunnit upp i brandområdet, som både spridit sig norrut och söderut.

– Vi har tre helikoptrar som håller på att vattenbomba för fullt och vi har närmare 80 man som är ute på fältet och jobbar med det här. Det finns risk för spridning mot bebyggelse, det är redan sju till åtta byggnader som har brunnit upp i brandområdet, säger Hans Nornholm på räddningtjänsten.

Kommunen överväger evakuering av småorten Kårböle med cirka 75 invånare, och rekommenderar de som kan att lämna orten redan nu.

”Behöver fler händer och fötter”

Han beskriver läget som väldigt allvarligt och säger att släckningsarbetet kommer att pågå i flera dagar.  

– Det är jätteansträngt för personalen. Vi har folk som har varit här jättemånga timmar och de ser helt färdiga ut. Vi har verkligen resursbrist, vi skulle behöva många fler händer och fötter och framför allt ännu fler helikoptrar.

I Jämtland söker räddningstjänsten frivilliga att delta i släckningsarbetet, främst vid den stora skogsbranden i Pålgård, men också i Härjedalen, där ett 60-tal fastigheter evakuerats.

Räddningstjänsten behöver grupper om 20 personer vid fyra klockslag under tisdagen, onsdagen och torsdagen.

MSB: Skickar ut resurser där det behövs

Två italienska brandflygplan kommer att landa i Örebro i kväll och vara här i åtta dagar framåt. Planen har kapacitet att sprida 6 000 liter varje gång de vattenbombar och ska kunna stoppa de värsta bränderna. 

MSB uppger att de står i kontakt med länsstyrelser och räddningstjänster.

– Vi skickar ut resurser där det behövs. Det kan handla om materiel, men också samordning och expertis, säger Erika Espino, presskontakt på MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.