Arkivbild. Foto: Sune Grabbe

Flera skogsbränder rasar – hemvärnet inkallat

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen rasade tre skogsbränder i Vindelns kommun. Helikoptrar vattenbombar och 20 hemvärnssoldater från Lycksele är inkallade för att hjälpa till.

Vid Hjuksnoret, Bredträskudden, brinner en yta på 600 gånger 600 meter. Räddningstjänsten har bekämpat branden sedan imorse men uppger på måndagseftermiddagen att den fortfarande inte är under kontroll.

Under eftermiddagen har 20 hemvärnssoldater från Lycksele kallats till Vindeln för att assistera brandmännen.

– Vi har en helikopter som vattenbombar men branden är inte under kontroll än. Utan vi håller på blöta och släcka det som går, säger Yngve Isaksson, informationsbefäl vid räddningstjänsten.

Ytterligare två bränder

Vid Åmlidberget har en brand från i går blossat upp igen. Skogsbolaget som äger marken har under natten efterbevakat branden som fått ny fart under dagen.

– Vinden har gjort att det blossat upp igen, skogsbolaget har en egen helikopter och egen personal på plats och jobbar med släckning, säger Isaksson.

Inga bostäder hotade i nuläget

Vid Ramberget vid Skivsjön rasar den tredje branden i kommunen. Hur stor och omfattande den branden är kan Yngve Isaksson i nuläget inte svara på.

– Där har det brunnit ordentligt. Vi har helikopter som vattenbombar och räddningstjänsten från Bjurholm är ditkallade.

Enligt Yngve Isaksson så ska inga bostäder i nuläget vara hotade av någon av bränderna.

Bränderna under kontroll

Strax före 19-tiden på måndagskvällen uppger insatsledare Conny Qwarfort att de tre bränderna är under kontroll.

– Jag är försiktigt positiv och vågar nog säga det. Jag pratade just med helikopterpiloten som släcker Bredträskudden och nu lägger han vatten bredvid och blöter på, säger Qwarfort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet