Följ med Lars Kinnunen tillbaka till infernot i Tallberg Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Räddningsledaren Lars: ”Det var så mycket rök”

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommarens skogsbränder är långt ifrån ett minne blott. Kvar i skogen står träd målade i asksvart sot – landskap som vittnar om infernon i juli. Följ med räddningledaren Lars Kinnunen till en av de värst drabbade platserna i Västerbotten.

18 juli i fjol fattar skogen eld vid Tallberg utanför Nordmaling. Boende i byarna Tallberg och Högbränna evakueras när elden sprider sig snabbt i den torra terrängen. I Tallberg utanför Nordmaling kämpade brandmän och hemvärnssoldater i flera dygn i den rökfyllda, livsfarliga terrängen.

När Lars Kinnunen, först på plats, klev ur bilen vid Glödberget på morgonen den 18 juli hörde han hur det sprakade i de snustorra träden.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Nära ett år efter händelsen återvänder vi till platsen. Se mer i klippet.

Branden startade nära banvallen vid Tallberg, drygt tre mil utanför Nordmaling. Foto: SVT

Skogsbranden i Tallberg

Larmet gick omkring klockan 09.00 på onsdagen 18 juli, 2018, efter att en privatperson sett rök i området. 

Räddningstjänsten vet inte exakt omfånget på branden, men enligt Lars Kinnunen brann totalt ett område stort som 50-100 fotbollsplaner. 

Omkring 50 personer jobbade med släckningsarbetet i omgångar – hemvärnssoldater och räddningspersonal från Nordmaling, Bjurholm och Vännäs. 

Ett 20-tal personer från byarna Tallberg och Högbränna evakuerades på onsdagen, men kunde återvända på fredagen.  

Räddningsinsatsen pågick till klockan 13.00 på söndag 22 juli. Ingen person skadades. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna i Västerbotten 2018

Mer i ämnet