Regeringen får kritik för brandberedskapen

Uppdaterad
Publicerad

Kritik riktas mot regeringen för att beredskapen kring bränder i skog och mark inte är bra nog. Centerpartiet vill se att Sverige köper in resurser för att bekämpa bränder från luften istället för att behöva förlita sig på gemensamma europeiska insatser.

– Det är ett jättejobbigt och svårt läge och mycket bra görs, men argumentet mot att flyget kostar mycket pengar måste jämföras med hur stora värden som står på spel. Vi vill att vi får en egen nationell flygsläckningsförmåga, säger Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet. 

Hur många flyg och helikoptrar handlar det om? 

– Det är bättre att MSB svarar på den frågan.

Hyra in plan är en kostnad på 1,5-2 miljoner

I SVT Nyheters direktsändning om bränderna fick MSB:s chef Dan Eliasson frågan om Sverige ska äga flyg som kan vattenbomba.  

– Problemet i Sverige är ju att det är en ganska dyr verksamhet för en kort tid av året. Då måste man hitta flygplan som kan vara multifunktionella, som kan användas på vintern för annan verksamhet och på höst och vår. Det är en fråga som vi får titta på med andra aktörer. 

”Beredd att se över hur det fungerar nu”

Inrikesminister Morgan Johansson menar att Sverige generellt har en bra krisberedskap när det gäller räddningstjänst och brandförsvar, men att kan se över hur det ser ut i dagsläget.

Han tycker dock att man bör se över EU-kapaciteten snarare än att skaffa egna brandflygplan.

– Det är klart, jag är beredd att se över hur det fungerar nu. Jag skulle vilja ha en ordning där EU kan bygga upp en större kapacitet själva och där en del av den kapaciteten kan placeras i norra Europa. Vi skulle kunna dela på kostnaderna. Men det är ju också en resursfråga, säger Morgan Johansson i tisdagens Aktuellt.

Ha klimatförändringar i åtanke

Morgan Johansson säger i Aktuellt att man måste ha i åtanke att klimatförändringar kan bidra till fler bränder i framtiden.

– Jag tror att vi alla är angelägna om att se till att ge krisberedskapen de resurser som de behöver i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.