PG Blom får fakturor för trängselskatt och meddelande om tjuvtankningar för en bil han sålde i september. Varken Polisen eller Transportstyrelsen kan hjälpa honom ur situationen. Foto: SVT

Sålde bilen – får nye ägarens böter

Publicerad

Bara för att du fått betalt och skickat in ägarbyte när du sålt bilen betyder det inte att du blivit av med den. Även om den är överlämnad till köparen kan Transportstyrelsen neka ägarbytet. Något en Hudikbo dyrt fått erfara.

PG Blom från Hudiksvall sålde sin bil, han fick betalt, skrev ner personuppgifterna från den nya ägarens pass och skickade själv in registreringen för ägarbytet. Allt kändes bra. Men efter några dagar fick han ett brev från Transportstyrelsen om att ägarbytet inte hade gått igenom.

Eftersom köparen inte hade svenskt medborgarskap krävdes en kopia på hans pass och nu går han inte att nå. I och med det är det PG som fortfarande står som ägare till bilen.

– Personen som köpte min bil har hittills varit och tjuvtankat på två olika stationer och åkt därifrån utan att betala. Nu är jag betalningsskyldig för bensinen han har tankat. Jag har också fått fyra räkningar för trängselavgifter så här långt, säger han.

TV: Se reportaget om bilhärvan i SVT-Play

Gick inte att polisanmäla

PG försökte polisanmäla händelsen, men det gick inte eftersom en affär har gjorts upp dem emellan. PG har inte längre någon besittningsrätt på bilen säger Mikael Hedström, presstalesman på Polisen.

– Den tappade han när han sålde bilen och lämnade över nycklarna, så det är inte hans bil. Men han drabbas fortfarande och det är ett juridiskt problem som blivit större, säger han.

På Transportstyrelsen som har hand om bilregistret kan man inte heller hjälpa PG om de inte får tag i köparen. De kan inte inte avregistrera bilen på honom utan den nya ägarens identitetshandlingar.

Kontakta Transportstyrelsen vid försäljning

PG har nu ställt av fordonet och oförsäkrat den och kan bara hoppas på att den av den anledningen fastnar i en poliskontroll. Har han tur reagerar polisen, kontaktar PG och de kan ta kopior på den nya ägarens personhandlingar.

– Rekommendationerna är att alltid kontakta Transportstyrelsen när man ska göra en bilaffär med en person som inte har ett svenskt personnummer, säger Mikael Hedström.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Det här gäller om du ska sälja bil till någon som saknar svenskt personnummer

Visa

För att ett ägarbyte ska kunna registreras måste den nya ägaren ha ett svenskt personnummer. Om han eller hon saknar ett sådant kan man ansöka om ett så kallat samordningsnummer. Det går bra att ansöka i samband med ägarbytet och då bifoga en skriftlig begäran samt uppgift om personens adress i Sverige.

Till anmälan om ägarbyte ska en tydlig kopia på ett giltigt pass eller nationellt identitetskort bifogas. (Nationella identitetskort utfärdas endast av vissa länder inom EU/EES och av Schweiz.)

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer