Po Tidholm ser flera för- och nackdelar med så väl inhemsk som utländsk gruvverksamhet i Sverige. Foto: Peter Hoelstad & SVT

Po Tidholm: ”Gruvorna kommer inte leda till ekonomisk boom för vårt land”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvverksamheten är ett nödvändigt ont, men som kan bedrivas på flera olika sätt. Det menar journalisten, författaren och samhällsdebattören Po Tidholm. Han målar med breda penseldrag upp två vitt skilda bilder av hur verksamheten kan se ut.

I bild nummer ett tar gruvbolag hänsyn till miljöns fortlevnad, lokalbefolkningens tillvaro och vettiga arbetarvillkor för en acceptabel samexistens.

I bild nummer två utnyttjas människor i branschen samtidigt som de stora pengarna försvinner till skatteparadis och miljön får lida.

– Jag tror att brytningen av de här mineralerna kommer att öka, men om det sker i Sverige eller någon annanstans är jättesvårt att veta, säger Po Tidholm.

Se videon ovan för att höra mer om hur mineralerna som kan skifta om till en grönare framtid kan brytas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.