Samordnare kring EU-migranter ska hjälpa Gävle göra rätt

Uppdaterad
Publicerad

I höstas krävde kommunalrådet Helene Åkerlind (L) i ett öppet brev att få hjälp och stöd av regeringen hur kommunen ska hantera problemen som följer med de utsatta EU-migranterna som bor i Gävle.

Nu har hon haft en träff med en representant för de nationella samordnarna för EU-migranterna.

Det började med att Helene Åkerlind skrev ett öppet brev till civilminister Ardalan Shekarabi angående utsatta EU-medborgare.  Något som diskuterades på mötet.

– Man håller just nu på med att samla in fakta från kommunerna för att sedan komma tillbaka med ett förslag till regering och riksdag hur vi ska agera, säger Helene Åkerlind. Jag hoppas att det kommer att gå fort. För man har hållit på sedan 2014 och vi kommuner behöver stöd och hjälp nu. Det är inte bra att det byggs upp parallell-samhällen samtidigt som kommuner agerar olika. Det här måste vara en nationell fråga där de måste tala om hur vi ska göra så att det blir lika i hela Sverige.

Göra lika i hela Sverige

Det är länsstyrelsen i Stockholms län som fått uppdraget att utveckla och samordna arbetet kring EU-migranterna som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd så att kommunerna gör likadant.

– Vi behöver nog inte så många mer lagar och regler, säger Jonas Melinder som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm. Utan det behövs en enhetlig tillämpning av de lagar och regler vi har. Så man inte gör olika i Ystad eller Haparanda.

SVT Nyheter Gävleborg har vid flera tillfällen berättat om hur EU-migranter bor olagligt på kommunägd mark, använder bilar med körförbud och problem med nerskräpning. Något som går igen i alla kommuner.

– Det ser ganska likadant ut med den situationen i alla Sveriges kommuner, säger Jonas Melinder. Däremot ser vi att man har olika förhållningssätt och olika politiska ambitionsnivåer i kommunerna.

Rädd för att göra fel

Hur då?

– Det kan vara att man i en kommun erbjuder man speciellt avsedda härbärgesplatser för EU-migranter medan man i andra kommuner har en mer repressiv inställning och inte tillhandahåller något boende.

Gävle tillhör de kommuner där det inte är aktuellt med att upplåta mark eller ge annan eventuell service till EU-migranterna. Men man välkomnar att få ramar att följa enligt Helene Åkerlind.

– Det är viktigt att det ser lika ut i alla kommuner, säger hon. Att kommunerna själva får ta beslut i det här svåra frågorna. Ingen av oss vill ju göra fel, så i stället för att vara rädd för att gör fel så gör man kanske inte någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.