Det är oklart hur sparpaketet kommer att påverka Sandviken. Foto: TT

Sparpaket väntar för Sandvik – sämre resultat än väntat

Publicerad

Sandvik redovisar ett sämre resultat än väntat för det andra kvartalet. 5 078 miljoner kronor, vilket kan jämföras med prognosen som räknade på 5 207 miljoner kronor. Och nu ska koncernen bantas med ytterligare 2 000 medarbetare.

Verkstadskoncernen Sandvik börjar märka av en vikande efterfrågan och planerar nu för att göra sig av med 2 000 anställda. Sparpaketet kommer att beröra anställda i Sverige.

– Ja, det kommer det säkert bli, vi har 25 procent av våra anställda i Sverige. Det här är planer som legat i ett och ett halvt år, och det kommer att ske i olika segment och marknader, säger vd Björn Rosengren till TT.

Hur neddragningarna påverkar Sandviken är oklart.

Svagare marknad påtaglig

Under andra kvartalet låg efterfrågan kvar på en historiskt hög nivå men inom tidigt konjunkturkänsliga områden, fordon och verkstadsindustri, är en svagare aktivitet på marknaden påtaglig, enligt Sandvikchefen som inte var nöjd med lönsamheten. Därför väntar nu effektiviseringar.

Bolaget gjorde en vinst före skatt på 4 692 miljoner kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 4 777 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen steg till 26 467 miljoner kronor, från 26 136 miljoner kronor ett år tidigare, och orderingången sjönk fem procent till 26 031 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer