Karin Lindqvist är medicinskt ansvarig sjuksköterska och har själv provat på snabbtesterna. Foto: TT/SVT

Sandviken inför snabbtester för vårdpersonal två gånger i veckan

Publicerad

Vårdpersonal i Sandviken kommer från och med 11 januari att behöva snabbtesta sig för covid-19 innan de börjar sin arbetsdag. Detta två gånger i veckan. 

Personer som berörs är all personal i Sandvikens kommun som arbetar vid särskilda boenden, hemtjänst och hemsjukvården. Snabbtestet kommer att göras i början på arbetspass två dagar i veckan, nämligen på måndagar och torsdagar. 

– Antigentesterna ger oss möjlighet att tidigt upptäcka personal som bär smitta men inte har symtom, säger Karin Lindqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Coronaviruset i Gävleborg

”Upptäcker någon i alla fall”

Testet tar cirka 15 minuter att göra och personen som ska ta testet utför det på sig själv. Innan detta är gjort kommer personalen inte att få träffa några omsorgstagare. 

– Testerna är inte hundra procent säkra men visar det positivt så ska man också ta testet som ges via 1177. Sedan resonerar vi som så att det i dag finns personer som inte har några symtom men som går och arbetar, och genom det här så kanske vi upptäcker någon i alla fall, säger Karin Lindqvist. 

Testet behöver dock inte göras om den anställde under de senaste sex månaderna testat positivt för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet