Sandvikens första fristadsperiod är över

Uppdaterad
Publicerad

Sandvikens första tvåårsperiod som fristadskommun är avslutad. Nu får Mikhail Borzykin från Sankt Petersburg lämna Sandviken. Nu börjar en ny ansökningsprocess för kommunen.

– Jag känner mig verkligen tacksam för den här tiden och för allt stöd som jag har fått från Sandvikens kommun och sandvikenborna. Det har betytt otroligt mycket, sägerr Mikhail Borzykin i ett pressmeddelande.

Det var 2017 som fristadskonstnären Mikhail Borzykin, författare och musiker, kom från Sankt Petersburg i Ryssland till Sandviken.

Framträdanden

Under sina år i Sandviken har han bland annat gjort flera musikaliska framträdanden och föreläsningar.

– Jag är mäkta stolt att Sandviken godkändes som fristadskommun. För mig betyder det att vi står för och försvarar yttrandefriheten i dess djupaste mening. Nu önskar vi Mikhail Borzykin lycka till med sitt skapande i framtiden, säger Monica Jakobsson (S), ordförande i kommunfullmäktige.

Ny ansökan

Nu påbörjas snart en ny ansökningsprocess för kommunen, där man tillsammans med det internationella nätverket för medlemmar, ICORN (International Cities of Refuge Network), ska ta fram förslag på ny fristadskonstnär. Men först ska projektet utvärderas.

Vad är en fristadskommun?

Fristad innebär att en stad (kommun, region) erbjuder en förföljd författare eller konstnär ett tidsbegränsat skydd och ett stipendium i två år för att kunna utöva sitt yrke.

Sveriges Kulturråd har i uppdrag att utveckla fristadssystemet samt verka för fler fristäder.

Det finns idag 24 fristäder i Sverige, vilket är flest i hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.