Berör 3000 hushåll i Sandvikens kommun.

Sandvikens kommun inspekterar enskilda avlopp

Publicerad

Under 2018 kommer Sandvikens kommun påbörja en inventering av de enskilda avloppen i för att se att dessa följer rådande lagstiftning. En bristfällig avloppsanläggning orsakar miljöproblem innefattande exempelvis övergödning och algblomning.

I Sandvikens kommun finns ca 3000 enskilda avlopp. En inventering utförs genom att kartlägga standarden på de enskilda avloppen i kommunen, och ställa krav på de fastighetsägare vars avlopp inte når upp till dagens lagkrav.

Kräver godkänd slamavskiljare

– Ett godkänt avlopp ska bestå av en godkänd slamavskiljare, som trekammarbrunn, med en godkänd efterföljande rening. Med efterföljande rening menas t.ex. infiltration eller markbädd med luftning, säger Lisa Germundson, miljöinspektör.

Alla enskilda avlopp med ansluten vattentoalett anlagda innan 2008 kommer att ingå i inventeringen. Berörda fastighetsägare kommer att få två år på sig att åtgärda bristfälliga avlopp.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.