– Vi har valt ut områdena där det ska vara ordningsvakter av lite olika skäl. I centrala Gävle sker de flesta brotten enligt statistiken. I Sätra och Andersberg handlar det mer om den upplevda tryggheten bland de boende, de ska känna sig trygga när de går ut och handlar mjölk, säger Jörgen Edsvik (S) kommunalråd.
I dag tisdag beslutade kommunstyrelsen att göra delar av Gävle till ett så kallat LOV3-område. Ett område där ordningvakter får arbeta och där de har viss rätt att bland annat använda våld och gripa någon som begår brott.
– Det här underlättare för polisen och vi har varit helt överens med dem var avgränsningarna på områden ska vara, säger Jörgen Edsvik (S).
V säger nej
Det enda parti som hade en annan uppfattning var Vänsterpartiet som säger ja till ordningskamerorna men nej till LOV3-område och ordningsvakter.
– Vi är positiva till kamerorna efter att ha pratat med människor i Sätra bland annat, säger Gin Akgul Hajo (V) kommunalråd i opposition. Men ordningsvakter är ingen bra lösning, polisen borde vara mer verksamma där i stället. Vi tycker att pengarna ska gå till fältassistenter och förbyggande arbete i stället.
M: ”Det är inte tillräckligt”
Moderaterna ställer sig positiva LOV3-områden men menar att det inte är tillräckligt.
– Vi vill gå längre än det förslag som redovisats och uppdra till sektor Styrning och stöd att till nästa kommunstyrelse återkomma med förslag på LOV3-områden även på Nordost, Öster och Brynäs för beslut om att skicka in ansökan, säger William Elofsson (M).
Exakt kostnader för ordningsvakterna är fortfarande oklart då ny upphandling av bevakningstjänster genomförs under 2020. Preliminär uppskattad årlig kostnad utgår till cirka 1, 2 miljoner kronor. Medel för finansiering finns avsatt i kommunplan 2020 och i den budget som L, C, Mp och S presenterade i november förra året.
I förra veckan berättade SVT Gävleborg att Gävle kommun också kommer att sätta upp kameror på fem ställen i Sätra, Andersberg och på Brynäs.
Det här får vakterna göra i ett LOV3-område
• Omhänderta någon som enligt LOB
• Beslagta alkohol
• Avvisa eller avlägsna någon
• Gripa envar, som begått brott belagt med fängelse på bar gärning, flyende fot eller som är efterlyst för brott
• Beslagta bevismaterial
• Skyddsvisitera (ej kroppsvisitera) envar
• Använda våld enligt PL 29 § och PL 10 § samt BrB 24:1, 24:2, 24:4, 24:5, 24:6 och 24:8
• Belägga en gripen, omhändertagen eller avlägsnad (i samband med att avlägsnandet fullbordas) person med handfängsel
källa: Gävle Kommun